Çarşamba, Ekim 20, 2010

Alakaya Maydanoz #2 ; CR/Q 7



Ricardo Quaresma ve Cristiano Ronaldo... Alex Ferguson Ronaldo yerine Quaresma'yı alsaydı.......... Şaka şaka o muhabbete girmeyeceğim, bu alanda saçmalama katsayımı evereste tırmandırma hevesi içindeyim ve bunu da başaracağıma inanıyorum. Neyse efenim gelelim konumuza. Konumuz, daha doğrusu sorumuz ; Quaresma'nın olduğu bir takıma Cristiano Ronaldo gelirse ne olacağı şeklinde. Durun durun hemen ''taktik-tekniğe girecek bayıltacak yine yeaaa'' demeyin, sadece işin daha renkli bir boyutuna gireceğim.


Dünya üzerinde ki bütün spor kulüpleri büyük bir oyuncu aldıkları zaman mutlaka o oyuncunun getireceği marketing gelirini de hesaplar. Hatta bazı kulüpler bonservis bedellerini bile bu parayla karşılayabilmektedirler. Futboldan bir örnek vermek gerekirse ; dünyanın en pahalı oyuncusu olan Cristiano Ronaldo için Real'in Manchester United'a ödediği rakam 90 milyon € buna karşılık Real'in Adidas'tan aldığı para 762 milyon €(2007 yılına göre)... Karşılaştırmaya gerek duymuyorum, 762'nin yanında 90 biraz çerez gibi kalıyor. (NOT : Uğur Meleke'nin konu hakkındaki yazısını okumak için sizi şöyle alalım.) Yanılmıyor isem ; Ronaldo'nun yıllık kazancı sadece formasından kazanılan gelirle bile ödenebiliyor...
Durum böyleyken futbolcuların sırt numaraları da önem kazanıyor. Yine Ronaldo'dan gidelim ; United'da iken giydiği numarayı Real'e gelirken bırakmak zorunda kaldı o numaranın Raul'de olması sebebiyle. Fakat Raul gittikten sonra sırtına geçirdi 7 numarayı. Ancak o numara Raul yerine başka birisinde olsaydı mesela ; Higuain'de... O 7 numara Arjantinli'ye yar edilmezdi, tıpkı Kaka'nın gelirken Gago'nun 8 numaralı formasının üstüne atlaması gibi... 


Ülkemizde de bu tip örnekler mevcut. En yakın tarihte olanlarından bahsedelim. Nihat, Beşiktaş'a geldiği sezon 8 numara Uğur İnceman'da idi. Fakat Nihat gibi bir starın(!) takıma kazandırılması Uğur'un bu forma numarasını taşımasına engel oldu. Sonuçta ; Nihat 8'i aldı Uğur 25'i. Yine Beşiktaş'tan gidelim... Sezonun en bomba transferi Ricardo Quaresma'da numara hırsızlarından. O da Beşiktaş'ın genç sağbeki Rıdvan Şimşek'in numarasına kondu, tıpkı Nihat gibi... Bir de Galatasaray'da yaşandı sanırım bu tip bir olay. Lincoln transfer edildiğinden 10 numara o dönemler Necati Ateş tarafından giyiliyordu. Lincoln mektup mu ne yazıyordu Necati'ye ''10 numarayı bana verir misin ?'' diye. Necati ilk başlarda kabul etmese de yöneticilerin baskıları sonucunda 35 numarayı giyeceğini açıklamıştı hatta. Ancak Kalli Necati'yi postalayınca 35 numarayı giyemedi Galatasaray'da.


Şimdi ise gelelim asıl konumuza ; '' Q7'nin olduğu bir takıma CR7 gelirse ne olur ?''  sorusuna yani. Evet içinden çıkılması güç bir konu. Sporting Lizbon'u saymazsak sadece milli takım forması altında gördük bu ikiliyi aynı takımda. Euro 2008'de Ronaldo ; 7 numara ile mücadele etmişti, Quaresma ise ; 17 numarayla. Ronaldo'nun şu anda bulunduğu konum itibariyle 7 numarayı alma ihtimali daha yükseklerde gibi. Ancak forma numarası Quaresma da ise durum biraz zor gibi. İki oyuncununda egoları Nepal'deki dağların yükseltisinden bile fazla... Bu durumda galibi ve 7 numaranın sahibini yapılacak olan yetenek yarışmaları belirler diyorum ve saçmalama evremi tamamlıyorum.


 Hee bu arada alttaki anketten oy verebilirsiniz kimin yetenek yarışmasını kazanıp 7 numarayı alacağı konusuyla ilgili olarak.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tabikide Quaresmaaaaaaaaaaaaaaa